Как да си приготвим квас от червено цвекло

Квасът от червено цвекло е една изключително полезна напитка, богата на пробиотици и млечно-кисели бактерии, които оказват благотворен ефект върху чревната микрофлора.

Според народната медицина напитката помага за пречистване на черния дроб и подсилване на кръвта, за преодоляване на хронична умора, алергии и храносмилателни проблеми, за предпазване от вируси и инфекции, както и за борба с рака.

За приготвянето му са ви необходими следните продукти:

1 кг червено цвекло

1,5 – 2 с.л. морска или хималайска сол

1 чаша суроватка, приготвена от изцедено кисело мляко

2-3 скл. чесън

1 ч.л. настърган джинджифил

2 л. изворна или филтрирана вода

DSC_0065

Приготовление:

Цвеклото се измива, обелва и нарязва на малки кубчета. Изсипва се в голям стъклен съд. (Аз използвам за целта стъклен трилитров буркан). Както знаете пластмасата не е за препоръчване, а металните съдове не са подходящи за целта, тъй като ще работим с живи микроорганизми:-).

DSC_0066

Добавят се солта, чесъна, настъргания джинджифил и суроватката. Последната се използва, за да внесе полезни бактерии и да ускори ферментацията. Принципно може и без нея, но квасът ще стане малко по-бавно. Може да се използва и зелева чорба, както направих аз последния път, тъй като също съдържа млечно-кисели бактерии.

Съдът се долива с вода (около 1,5-2 л.) като се оставя около един пръст свободно място от ръба на съда. Отгоре се покрива с марля. Може да се сложи и капачка, която обаче да не е плътно затворена. Държи се на топло и се разбърква 1-2 пъти дневно с неметална лъжица.

DSC_0069

След около 3-4-5 дни може да започнете да опитвате кваса и щом ви хареса на вкус (трябва да бъде леко кисело-солен и резлив), съдът се затваря плътно и се държи на студено (през зимата терасата е подходяща за целта). Квасът може също така да се прецеди и налее в бутилки, които се прибират на студено.

049599fe98806b025f57e649b62eedf3dd562ae448b915fb461063fff04946c7

След като изконсумирате течността, цвеклото в съда може да се залее повторно с вода и 2 с.л. сол и процедурата по ферментацията да се повтори. След втората ферментация вече може да измиете буркана и да използвате нови продукти за следващата партида.

Квасът може да се консумира през целия есенно-зимен период като е желателно да бъде приеман на гладно около 30 мин. преди храна.

Advertisements

2 thoughts on “Как да си приготвим квас от червено цвекло

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s