Лимецови палачинки от активирано брашно

Днес учените преоткриват това,което е било известно на нашите предци в древността – че в зърнените и бобови храни, семената и ядките се съдържат многобройни растителни токсини и анти-нутриенти, ензимни инхибитори и фитинова киселина, които предпазват зърното от гниене и вредители, но могат да имат пагубно влияние върху човешкото здраве, ако не се приготвят правилно, а именно чрез накисване, покълване и ферментиране.

При накисването и ферментирането, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките и зърната се усвояват много по-лесно, протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.

За да приготвим тестени продукти с минимално количество фитинова киселина, растителни токсини и антинутриенти в тях имаме 2 възможности. Или предварително да накиснем и изсушим зърната в дехидратор, след което да ги смелим на брашно (което според мен е доста трудоемка процедура) или да си приговим тесто с квас. Но в случая с палачинките, където няма нужда от месене може да се използва ферментация, подпомогната от пробиотичните бактерии на киселото мляко.

Ето как става това:

Продукти (за около 10-12 бр.):

1/2 – 1 ч. кисело мляко

1 ч.ч. леко затоплена филтрирана или изворна вода

2 ч.ч. брашно от лимец

щипка сол

щипка сода

3 яйца

 

В дълбока купа смесваме водата, брашното и киселото мляко до получаване на гъста смес. Оставяме да престои за около 8 -12 часа на топло място, след което разбиваме яйцата и заедно със солта и содата добавяме към сместа.

Пържим палачинките в обилно намазан с краве масло тиган, тъй като сместа доста залепва.

76b7792c4fca9b023abb38cd7323718a4b423df60ffbeec68839faf28a618489

След като сме изпържили палачинките и от двете страни, слагаме в чиния, намазваме с краве масло и покриваме с капак, за да омекнат.

След това остава само да им се насладите – с домашно сладко, мед, канела или както въображението ви подсказва.:-))

1310fcbdc88348aea453ac63c847693e02a584174e6facd6ee2f53b1915fa7b2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s