Как да си приготвим костен бульон

Костният бульон, изключително ценен в миналото и малко позабравен днес покрай кубчетата готови бульони (съдържащи Е-та и мононатриев глутамат) е изключително полезна за нашите кости, стави, зъби, кожа, коса, нокти, съединителна тъкан течност.

Той е богат на различни минерали като калций, фосфор, сяра и микроелементи, аминокиселини, колаген и желатин във форма лесна за усвояване от организма. Тези ценни вещества са добри за храносмилането, подпомагат имунната система, сърдечно-съдовата система и т.н. и т.н.

За да си приготвим тази полезна и вкусна течност са ни необходими следните продукти:

1 кг кокали (за предпочитане от пасищно отглеждани или домашни животни)
4 литра студена вода
50 мл оцет

Кокалите се измиват, слагат в тенджера, заливат се с водата и оцета и се слагат на котлона да заврят. Оцетът е необходим, за да извлече ценните вещества от кокалите и костният мозък и не трябва да се пропуска.Аз използвах домашен ябълков оцет.

След завиране, с лъжица се обира образувалата се отгоре пяна и се оставя на бавен огън да къкри. За подобряване на вкуса могат да се добавя зеленчуци – морков, лук, целина, праз. Билки и подправки (сол, черен пипер, лимонов сок) се добавят накрая или най-добре преди консумация.

След като оберете пяната може да прехвърлите сместа в уред за бавно готвене (Crock-Pot), ако разполагате с такъв. Това е перфектният уред за приготвяне на костен бульон, тъй като в него храната се приготвя на ниска температура (къкри) като се запазват всички хранителни вещества в нея , икономичен и безопасен е. Можете да оставите бульона да къкри с часове докато вие сте на работа.:-))

fc909f7ceb878cf14330982b45d238533ec6334652baa2c358d6a5039a6118a2

Костен бульон може да се направи от различни животни като единствената разлика ще е във времето за варене / къкрене. Те са както следва:

телешки кокали – 24-48 часа
пилешки/птичи кокали – 12-24 часа
рибни кости – 8-12 часа

След като бульонът е готов и малко поизстине се прецежда и налива в буркани. Те могат да се съхраняват както следва:

  • ако отгоре се е образувал слой мазнина – до 6 месеца в хладилник;
  • ако няма мазнина – 5 дни в хладилник, 6-12 месеца във фризер или стерилизирни.

3ced6ea3995e470e864d1d6a21097b7823901c925dcc5b307158db5a7847af1c

Advertisements

One thought on “Как да си приготвим костен бульон

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s