Какво представлява Crock-Pot или уред за бавно готвене

Crock – Pot представлява уред за бавно готвене (slow cooker), в който храната се приготвя бавно, на ниска температура, в продължение на часове и в глинен съд, което позволява да се съхранят максимално всички ценни хранителни вещества в храната.

Уредът се състои от 3 части:

Нагряваща основа,

8f89a86e324b3e313a1532dfd2d2e29b8bcb16ab51b348db5b31e10374178c3d

глинен съд,

31385e279d7bd99a941b1d8bfd6163e8cbdd50c630dadd7fa2103ec29e7196e7

и капак.

Може да избирате между 2 режима на работа – бавен (Low) и бърз (High). При бавният необходимата температура се постига по-бавно, а времето за готвене е между 6 и 10 часа, докато при бързата загряването на уреда е по-бързо и храната се приготвя между 4 и 6 часа.

Със стрелките може да задавате колко часа желаете да се приготвя храната. Аз обикновено използвам бавния режим за около 6-7 часа при приготвянето на варива, 9 часа за риба и по-големи парчета месо, 12 часа за рибена чорба, 20 часа за костен бульон.

След изтичането на зададените часове, по време на които храната къкри на бавен огън се включва програмата за затопляне (Warm), която поддържа яденето топло в продължение на 6 часа.

dd71d6b2569a7b6dd4bec1d30d6e64942cc60a2e4036bf66dd971440b10593d1

Освен преимуществата,че храната, приготвена на ниска температура (което предотвратява формирането на канцерогенните акриламиди при печенето и пърженето на месото и картофите) е по -здравословна и вкусна, с максимално запазени хранителни вещества (заради глиненият съд и липсата на контакт с метал, който да я окислява) лично за мен най-голямото предимство е, че зареждам уреда сутрин, храната се готви през деня и вечер, когато се прибера от работа, вечерята на семейството ми е готова.

Уредът е изключително икономичен и безопасен и може спокойно да си позволите да го оставите да работи, докато вас ви няма вкъщи.

Капакът има много добро уплътнение, храната не кипи, и не се отделя никаква миризма, дори когато печете риба.

Имайте предвид,че поради липсата на силно кипене, водата не извира и затова е необходимо да сложите по-малко вода от обичайното. Важно е да се знае и че в Crock-Pot-а зеленчуците обикновено се сваряват по-бавно от месото и затова е препоръчително да се поставят на дъното на съда, а над тях да се постави месото.

Зелените подправки, сирената и сметаната се поставят накрая, защото първите почерняват, а вторите се пребиват.

Глиненият съд и капака могат да се мият в миялна машина, но тъй като няма кипене, капакът обикновено е чист и аз обикновено само го изплаквам с малко вода на мивката.

В случай,че решите да се сдобиете с тази ценна придобивка може да го направите от slowcooker.bg или от Технополис, откъдето и аз се сдобих с моя.

Приятно и вкусно готвене!:-))

Advertisements

2 thoughts on “Какво представлява Crock-Pot или уред за бавно готвене

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s