Как да си направим сами мини-ферма за кълнове

Кълновете са най-живата и пълноценна храна.

Te са чудесно допълнение към нашите салати и най-богатият източник на храносмилателни ензими, които подпомагат усвояването на храната, особено сготвената, в която всички ензими са унищожени от топлинната обработка.

Освен това:

  • нормализират обмяната на веществата
  • стабилизират всички системи на организма: нервна, лимфна, кръвоносна, храносмилателна и др.
  • обогатяват кръвта с кислород
  • извеждат излишния холестерин, мъртвите клетки, отрови и други вредни вещества от организма
  • подобряват еластичността на мускулите и подвижността на ставите
  • съдействат за дълголетие

Кълнове можем да закупим от големите търговски вриги, но тези кълновете не са толкова свежи, отглеждат се в машини, на изкуствено осветление. Нямат нищо общо с това, което ще ви даде здраве. Затова най-добре и най-сигурно е да си ги отгледате сами, което не е никак трудно.

За целта могат да се използват различни методи като покълване в буркан с марля отгоре, в чинийка върху памук или марля или да си закупите ферма за кълнове (цените варират от 30 до 200 лв).

Тук искам да ви представя един друг евтин и лесен метод да си направим своя мини-ферма за кълнове.

За целта са ви необходими 2 еднакви полипропиленови опаковки (кутии).

Дъното на едната се продупчва нагъсто с шило или голяма игла, така че да се получи нещо като сито (кутията долу в дясно).

fda68a2678009e084f6d6c23077d775efd5a9795acec34dd50f515f25b8c275e

В продупчената кутия се слагат семената, кутията се поставя вътре в непродупчената кутия и семената се заливат с филтрирана вода, така че да ги покрие и да бъде 1-2 пръста над тях. Трябва да се има предвид видът на семената, които ще се покълват, тъй като бобовите (нахут, леща, боб, соя) набъбват повече и им е необходимо по-голямо количество вода.

7f813c9b7e7aa03b31254b422728bcaff274d12303f54e80ef81511b1ea1c481

Така залятите семена се прибират на тъмно място при стайна температура (около 22 градуса) за около 24 часа, след което водата се отцежда. Това става като извадим горната кутия и я оставим да се отцеди над мивката.

Слагаме отново кутиите една в друга и връщаме на тъмно, за да поникнат семенцата. Единственото, което трябва да правим е да ги измиваме сутрин и вечер, като винаги отцеждаме много добре излишната вода. Това става като се налее вода в подложната кутия и в нея се потопи кутията със семената за извествно време, след което се повтаря процедурата с отцеждането.

Съдът се държи на тъмно място, докато кълнът е по-малък от 1,5 мм, когато стане повече може да поставим на светло място, без пряка слънчева светлина. Така бързо ще се появят зелените листенца и ще се заредят с много хлорофил.

Може да изполвате различни семена за покълване според личните си предпочитания – слънчоглед, пшеница, броколи, леща, ленено семе, просо…..Аз лично най-често изполвам люцерната, тъй като покълва лесно и бързо.

Ето така изглеждат моите кълнове от люцерна 48 часа след накисването и 24 часа след отцеждането:

kulnove

А така след 96 часа:

19dedbcc035e23fe6cfe4a93979e0ab919c05ec00ab74d20762d9ba0c0a7c579_full

Вече са готови да бъдат оставени на дневна светлина за да станат листенцата зелени.

А ето и реколтата готова за консумация:-))

71d1ce000081b0fdff70f89384be51343c82e747628aafed2053057b737f30e3_full

Можете да добавите кълновете към салатата си или да ги сложите в соковете или смутитата си.

Така ще се радвате на чиста храна, богата на витамини и минерали, която сами сте си произвели!:-))

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s