Как да си направим сами домашен тоалетен сапун

Може би сте от хората, които се грижат за здравето си и внимателно подбират как и с какво се хранят и това е похвално. Но замисляли ли сте се какво поема тялото ви под формата на козметика, с която, особено ние жените, щедро се покриваме от глава до пети?

Всеизвестно е, че кожата е най-големият орган на нашето тяло и количествата на вредните вещества и химикали, които поемаме чрез нея съвсем не е за пренебрегване.

Затова е хубаво да се придържаме към принципа да не слагаме върху кожата си нещо, което не бихме изяли, т.е. да се стремим да изпозваме само натурална козметика, съдържаща естествени, природни компоненти.

Водена от този принцип, аз реших да експериментирам в областта на натуралната козметика и да се опитам сама да си направя различни козметични продукти (сапуни, кремове и маски за лице,  лосион за дегримиране). Предимствата на тази козметика са, че е приготвена с изцяло природните й  съставки (често намиращи се обичайно във вашата кухня), т.е. без всякакви синтетични химикали, парабени, силикони и т.н. , овлажнява добре кожата и не на последно място не е никак скъпа (за разлика от натуралната козметика, продавана в магазините за здравословни храни).

Днес искам да ви представя как може да си направите сами домашен тоалетен сапун.

За целта ще са ви необходими следните продукти и материали:

– 1 кг мазнина (от вид и съотношение според собствените ви предпочитания) .

Може да използвате зехтин, палмово масло, свинска мас (без сол), ленено масло, орехово, авокадово, кокосово…

Аз използвах комбинации от свинска мас (около 600 г) и зехтин (около 400 г) първия път, а втория -свинска мас (около 400 г), палмово масло (около 300 г) и зехтин (около 300 г).

– сода каустик (натриева основа).

Продава се на люспи в кутии по 0.5 кг. Ще я намерите в железарии и магазини за строителни материали. За осапуняване на 1 кг мазнина ще са ви необходими 140-145 гр. NaOH.

– 250-300 мл много студена вода, даже може да добавите 2-3 кубчета лед вътре.

При разтварянето на основата във водата се отделя голямо количество топлина, затова е по-добре да започенете загряването от по-ниска температура.

– 2 с.л. захар, за да се пени сапуна.

За по-удобно предварително я разтворете в 2-3 с.л. вода.

– сушени билки (според личните предпочитания)

Аз сложих листенца от роза и цвят от лавандула.

– ароматни масла (отново според личните ви предпочитания).

Използвах етерични масла от чаено дърво (действа антибактериално и антимикотично), лавандула (успокояващо и заздравява кожата), лимон (антимикробно и противовъзпалително).

– други добавки според желанието, въображението и вкуса: пчелен мед, пчелен восък, домашно прясно мляко (половин чаша), утайка от кафе (предполагам ще е добър ексфолиант)…

– лични предпазни средства – латексови ръкавици, предпазни очила, маска.

Бутилка оцет наблизо също ще е от полза, за да неутрализира основата в случай на проблем.

– пасатор – необходим е , за да се сгъсти сместа;

– електронна везна

– съдове/ купи – задължително без алуминий, тъй като содата каустик реагира с него. Тенджера за разтопяване на мазнината – каквато имате.

– калъп(и) за готовия сапун.

Могат да се използват пластмасови кутии, картонени кутии от прясно мляко или натурален сок с изрязана горна част, кофички от кисело мляко, формички за мъфини…

Аз използвах пластмасови шишета от прясно мляко.

– бъркалка – дървена, с която няма да готвите след това.

sapun 6

Хубаво е да работите на балкона като предварително сте се екипирали с гумени ръкавици, очила и маска, тъй като при разтварянето на содата каустик във водата се отделят отровни газове, които не е хубаво да се вдишват.

И така….в стъклена огнеупорна купа сипвате ледената вода. Към нея добавяте предварително отмереното количество сода каустик.

Важно е да сипете содата във водата, а не обратното за да избегнете „фойерверки”! Разбърквате леко, за да се разтвори добре, и я оставяте да се охлажда. Ако имате деца вкъщи задължително да стоят на безопасно разстояние от сместа, за да се избегнат инциденти!

Разтопявате мазнината без да я оставяте да заври и я сваляте от котлона. Когато сметнете, че мазнината и содата са горе-долу със сходни температури (преценявате по усет като пипате отвън дъното на купата) може да пристъпите към смесване: мазнина+сода+захар.

Прехвърляте мазнината в голям стъклен или пластмасов съд, в който добавяте и разтворената натриева основа, и захарта. Бъркате леко с дървената шпатула няколко минути, за да започне осапуняването, а след това с пасатора (може и миксер) за още 5-6 мин. Внимавайте за пръски по стените и прозорците!

sapun 5

Когато забележите, че сгъстяването започва (целим консистенция на смес за кекс), добавете сушените билки, етерични масла и другите добавки, които сте решили да сложите.

Не прекалявайте с пасатора, тъй като при прекомерно сгъстяване ще ви бъде трудно да напълните калъпите.

sapun 4

Изваждането на сапуна от формите и разрязването на парчетата може да започне, когато сапунът достигне твърдост като на кашкавал.

sapun 3

Първият път, когато изполвах по-голямо количество свинска мас и времето беше по-студено се втвърди почти веднага, но ако преобладават течните растителни масла може да ви се наложи да почакате 24, 48 или максимум 72 часа.

Рязането става с дебела рибарска корда или с нож.

Сапунчетата се подреждат върху табла или тава (важното е да бъдат на открито, за да съхнат), за да узреят и да им падне Ph-то. Периодично се обръщат. Може да мерите Ph-то с лакмусови лентички като за безопасно Ph на сапуна направен по този метод се счита Ph в рамките 7.2 – 7.9.

sapun 2

И най-важното – ако го правите с много желание и любов, не се съмнявам, че ще получите перфектен резултат !

sapun 1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s