Фалафели

Фалафелите са ястие от ориенталската кухня, подходящо както за вегетарианци и вегани, така и за всички онези, спазващи постите.

За да си направите тези кюфтенца от нахут са ви необходими следните продукти:

2 ч.ч. нахут (от консерва или 1 ч.ч. суров)

2 глави лук

2 скл. чесън

1 китка магданоз

2 ч.л. кимион

2 ч.л. кориандър

1/2 ч.л. сода бикарбонат

1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. черен пипер

50 мл олио

 

Аз обикновено приготвям фалафелите от суров нахут. Накисвам 1 ч.ч. нахут във вода за 12-24 часа.След това нахутът се отцежда и се добавят останалите продукти.

 

Пасира се в кухненски робот или блендер. В случай, че сместа е малко рядка може да се добави малко брашно. Аз добавям брашно от нахут.

нахут3а

Така смляната смес се оставя да престои за около 30 мин в хладилник.

Оформят се кюфтенца и се пържат в дълбок тиган с много олио, след което се отцеждат върху салфетка.

Но, за да са по-здравословни, аз ги пека във фурната в тава, покрита с хартия за печене до покафеняване.

нахут3

И ето готовите кюфтенца:

нахут4

Фалафелите се поднасят с ливански питки и следния млечен сос:

 

1 ч.ч. кисело млякосос мл

1 скл. чесън

2 ч.л. лимонов сок

2 ч.л. сусамов тахан

1/4 ч. л. кимион

 

 

Може да се приготви и сос “Тахини”:

5 с.л. сусамов тахантахини

2 скл. чесън

сокът на 1/2 лимон

1 с. л. зехтин

1/2 ч.л. кориандър

1/2 ч.л. кимион

1/2 ч.л. сол

1/4 връзка пресен кориандър/магданоз

Всички съставки се пасират в блендер като в случай на необходимост може да се добави малко вода до получаване на неоходимата консистенция.

Enjoy! :-))

Advertisements

One thought on “Фалафели

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s