Лозови сармички с просо

Необходими продукти:

1 ч.ч. просо (накиснато от предната вечер с топла вода и 1 с.л. ябълков оцет, за да се премахнат фитиновата киселина и антинутриентите, които се съдържат в семената и зърнените храни)

1 глава лук

2 печени червени пиперки

6-7 маслини (може да комбинирате черни и зелени)

няколко стафиди

магданоз,копър

сол и черен пипер на вкус, 1 ч.л. червен пипер

2 с.л. доматено пюре

 

Лукът се нарязва на ситно и се задушава с малко мазнина до омекване. Към него се прибавя отцеденото просо и 1 кафяна чашка вода. Щом просото поеме водата се добавят и останалите продукти – пиперките и маслините,нарязани на дребно, стафидите, подправките и доматеното пюре. Накрая сместа се поръсва с наситнени маганоз и копър.

сърми1

Оформят се сармички, нареждат се в тенджера и се затискат с чиния.

Заливат се с около 3 ч.ч. гореща вода и се варят около 30 мин.

сърми4

По желание могат да се поднесат с кисело мляко.

сърми6

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s