Как да си приготвим кефир от тибетска гъба

Кефирът е ферментирала млечна напитка, произлизаща от Централна Азия, която се получава с помощта на кефирни зърна или така наречената кефирна или тибетска гъба.Кефирните зърна са комбинация от полезни бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари.На цвят са бели или леко кремави, с големина на леща, като са групирани в гроздчета, които нарастват и се размножават при ферментацията.

гъба

Ползите от тази напитка могат да се обобщят както следва:

  • 1. Нормализира обмяната на веществата в организма.
  • 2. Профилактика при алергични заболявания.
  • 3. Профилактика при всички стомашно-чревни заболявания, в т.ч. и язва на стомаха.
  • 4. При заболяванията на белите дробове, бронхит, пневмония.
  • 5. При заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, разтваря камъни в бъбреците.
  • 6. При всички възпаления, тъй като изпълнява ролята на антибиотик.
  • 7. Подпомага изчистването на организма от плаки, тъй като изкарва всички продукти на обмяната, в т.ч. холестерина, солите на тежките метали, дионуклеидите и продуктите на обмяната на алкохола.
  • 8. Профилактика при диабет, като нормализира въглеродния обмен.
  • 9. Повишава половата активност и намалява телесното тегло, като преустановява процеса на стареене на клетките.
  • 10. Повишава тонуса и вътрешните резерви на организма, подобрява паметта и вниманието.

Кефирът може да се приложи и като козметично средство. Може да мажете с него кожата на ръцете и лицето, като това ще я освежи, ще изглади бръчките и ще забави стареенето.

Всяко натъртване или рана заздравяват много бързо, ако натопен  в млякото бинт се сменя 6-8 пъти дневно.

Приготвянето на тази напитка е изключително лесно. След като сте се снабдили с кефирните зърна ги поставяте в стъклен съд (може буркан) и ги заливате с прясно мляко (със стайна температура) на височина 2/3 от ръба на съда (1-2 с.л. кефирни зърна е достатъчна за ферментацията на около 1 л мляко). Покривате с капак и оставяте да ферментира на стайна температура за около 24 часа. След това прецеждате през неметална цедка като разбърквате с дървена или пластмасова лъжица, а гъбата изплаквате със студена филтрирана или преварена вода и после заливате с нова порция прясно мляко.

Отцеденият кефир се прибира в хладилника, където ферментацията продължава още 1-2 дни, след което може да се консумира.

След около 17 дни масата на гъбата се удвоява и част от нея може да се даде на друг човек.

Ако гъбата не се промива ежедневно и не й се сменя млякото всеки ден, тя става кафява, спира да се размножава и умира. Тибетската гъба не трябва да се докосва до метал! (метални цедки, лъжици и др.), защото металните йони убиват бактериите, които действат в кефира. Не се препоръчва и да се докосва с ръка.

Препоръчително е напитката да се консумира сутрин (поне 30 мин преди храна) или вечер (30 мин преди лягане). Кефирът се пие в продължение на 20 дни, след което може да се направи 10 дни почивка. По време на почивката гъбата може да престои в плътно затворен съд с филтрирана вода в хладилник.

В случай, че решите да направите по-голяма пауза, за да запазите гъбата жива, е необходимо да я залеете с прясно мляко и в плътно затворен съд да я съхранявате в хладилник като подменяте млякото на всеки 7-10 дни.

Ако искате отново да я използвате, просто я измивате със студена филтрирана или преварена вода и я поставяте в мляко на стайна температура. Но за да получите добре ферментирал кефир с познатите за него вкусови и лечебни качества, трябва да направите 1-2 цикъла на ферментация, като на всеки 24 часа подменяте млякото, а полученият кефир се изхвърля. Едва след това може да ползвате кефира, приготвен по обичайния начин.

Пo време на първите две седмици от консумацията на кефира е възможно да се повиши активността на стомаха и да се появи леко разстройство, поради което се препоръчва квасеното мляко да се приема вечер, а не сутрин преди работа. Но скоро евентуалните неразположения отшумяват и орзанизмът започва да се чувства все по-добре. Желателно е по време на лечението с тибетска гъба да се избягва употребата на алкохол.

 

 

Save

Advertisements

One thought on “Как да си приготвим кефир от тибетска гъба

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s