Как да си приготвим клеева тинктура

Основа за приготвянето на клеева тинктура се явява прополисът, наричан още пчелен клей. Той представлява смес от восък, смоли и прашец от цветовете и пъпките на растенията. В пчелната храносмилателна система тази смес се подлага на млечно-кисело ферментиране и се обогатява с ензими. Прополисът е вещество с мощно антибактериално и противовирусно действие, което пчелите използват за запечатване на дупки и процепи в кошерните стени, балсамиране на убити от тях животни, твърде тежки за изхвърляне, дезинфекциране и полиране на килийките, преди снасяне на яйца.

Цветът на пчелния клей варира от жълт, жълто-зелен и тъмно зелен до сив. Не се разтваря лесно във вода, но в спирт се разтваря добре.

прополис

Екстрактите от прополис притежават мощно антивирусно, антимикотично и антипротозойно действие.

Липсва привикване на микробите към пчелния клей, каквото има при антибиотиците. Прополисът не нарушава и нормалната микрофлора (не предизвиква дисбактериоза).

Клеева тинктура се предлага в аптеките, но за да сте сигурни в концентрацията и ефикасноста на разтвора може  да си го приготвите сами.

За да си приготвите 30 %-тен прополисов разтвор са ви необходими:

30 г прополис

100 мл 95 градусов етилов спирт

прополис1

Прополисът се слага за няколко часа в камерата на хладилника или във фризера, за да се втвърди, след което  се настъргва с ренде или се раздробява на малки частици с помощта на чук. Така раздробен/настърган се прибавя към спирта и се разбърква.

Сместа се държи в стъклен съд (препоръчително от тъмно стъкло) на тъмно и хладно като се разклаща често в продължение на седмица, за да се разтвори прополисът по-добре.

клей

След това по желание сместа може да се прецеди или да се остави заедно с утайката, тъй като не може да се постигне 100% разтваряне на прополиса.

Клеевата тинктура може да се изполва вътрешно като противовирусно и укрепващо имунитета средство като дозата за възрастни е 20-30 капки, а за деца – 1-2 капки за всяка година от възрастта на детето (например, ако детето е на 2 г. могат да му се дадат 2-4 капки), разтворени в някаква течност – сок, чай или вода.

При хрема аз използвам капки направени от 10 мл физиологичен разтвор или сребърна вода, към които добавям 4 капки клеева тинктура, които се капят в носа 2-4 пъти на ден.

Жабуренето с прополисова вода ( 20 капки разтворени в чаша вода) заздравява венците, бори парадонтозата и дезинфекцира устната кухина.

Клеевата тинктура успешно лекува кокоши тръни и брадавици. Накапва се върху памуче и се залепва с лейкопласт върху тръна или брадавицата.

Advertisements

One thought on “Как да си приготвим клеева тинктура

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s