Как да си направим сироп от цвят на свирчовина (дървовиден бъз)

Свирчовината е любима моя билка – красива и ароматна, с много лечебни свойства. Чаят от свирчовина подпомага лечението на простудни заболявания, кашлица, бронхит и пневмония. Аз си го приготвям с лимон и мед и му се наслаждавам често през зимата дори и без да кашлям :-))

Тъй като сега е сезонът на цъфтеж на свирчовината и успях да се сдобия с повечко цветове, реших да си приготвя сироп, който бях пила преди години и много ми беше харесал.

Поразрових се из мрежата, където открих доста рецепти за този сироп с различно съотношение между брой цветове и количество захар, но съм сигурна, че с каквото и съотношение от продукти да го направите резултатът ще е много добър. Единствено впоследствие преди консумация ще трябва да се разреди с вода, в случай че сте използвали рецепта с по-голямо количество захар.

Аз импровизирах със следното съотношение:

15 цвята бъз

700 г кафява захар

сокът на 2 лимона

около 2 л. вода

Цветовете се измиват и се слагат в стъклен съд (аз използвах 3- литров буркан). Водата и захарта се слагат на котлона, за да се затоплят леко и захарта да се разтопи. Не е нужно да завира. След като течността се охлади се излива в съда при свирчовината и се добавя лимоновият сок.

свирчовина 1

Съдът се оставя на стайна температура за около 24 часа, след което може да се прибере на хладно, като се разбърква периодично (макар че аз май пропуснах този момент) за около 3 дни, след което се прецежда и налива в бутилки, които се съхраняват на хладно.

свирчовина 2

Сиропът от първата партида се получи доста сладък, т.е. необходимо бе малко разреждане с вода преди консумация.

След като прецедих сиропа, реших да направя втора доза като залея същите цветове в буркана повторно. Само че, този път намалих захарта почти наполовина, т.е. сложих около 250-300 г кафява захар.

След като престоя 1 ден на стайна температура, изнесох буркана на терасата, тъй като времето беше хладно. Престоя 1 ден повече, т.е. прецедих го чак на 4-я ден и резултатът беше истинска бъзова лимонада:-)))

Течността се беше газирала леко, нямаше нужда от допълнително разреждане с вода, а с няколко кубчета лед се превръщаше в неустоимо лятно изкушение:-))

свирчовина 3

Така че, ако ви се намира дърво от свирчовина наблизо, побързайте да се снабдите с красивите му цветове (докато все още е в период на цъфтеж) и да се насладите на техния аромат и полезни свойства!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s