Как да си направим домашна боза

Бозата е напитка, традиционна за нашите географски ширини, получена чрез млечно – кисела ферментация на брашна от зърнени култури. Млечно-киселите бактерии, съдържащи се в бозата оказват благотворно влияние върху нашето храносмилане и нашата чревна микрофлора. Освен това бозата е и изключително хранителна – един литър боза съдържа хиляда калории, четири типа витамин B, витамин А и витамин E.

За съжаление, много често днес, бозата предлагана в търговската мрежа е подсладена с аспартам, захарин и други изкуствени подсладители, което я превръща от полезно и вкусно – във вредно и опасно за здравето питие.

Но, ако и Вие като мен сте любители на тази наша традиционна напитка, може да се опитате да си я приготвите сами вкъщи. Така бихте могли безпроблемно да се наслаждавате на всички ползи, които носи това питие.

Необходими са Ви следните продукти:

(За 8-10 бутилки)

За закваската:

  • 1 ч.ч. вода (изворна или филтрирана)
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. брашно

За бозата:

  • 2 ч.ч. брашно (от просо, ръж, пшеница, лимец, нахут, елда или комбинация от изброените, взависимост от Вашите индивидуални предпочитания).
  • 5 л. хладка вода
  • 2 ч.ч. кафява захар

 

Приготовление:

Продуктите за закваската се смесват в стъклен съд като се разбъркват (с неметална лъжица, защото ферментиращите бактерии не обичат досега с метал:-) и сместа се оставя да престои на топло в продължение на 1-2 дни, за да ферментира.

След като закваската Ви е готова, можете да преминете към приготвянето на бозата.

За целта брашното се изсипва в сух тиган и се запича до леко покафеняване, като непрекъснато се разбърква, за да не загори.

боза2

Пресипва се в дълбока тенджера  и се оставя да се охлади, след което се залива с водата, добавя се захарта и се разбърква добре (може и с пасатор), за да няма бучки. Бозата се слага на котлона и се вари в продължение на 6-7 мин., за да се посгъсти.

боза

След това се сваля от котлона, оставя се да изстине добре и едва тогава може да се прибави закваската (за да не уморим млечно-киселите бактерийки, на които толкова много разчитаме да извършат ферментацията и да донесат ползите, от които нашата чревна микрофлора има нужда:-))

боза1

Така приготвената боза се оставя на топло за около 1-2 дни (взависимост от температурата в помещението и сезона), за да ферментира. През лятото обикновено и 1 нощ е достатъчна, затова е хубаво да опитвате периодично бозата и когато сметнете,че е готова и ви харесва на вкус я наливате в стъклени бутилки и съхранявате в хладилник.

Тук е мястото да отбележа,че бозата още на 2-3 ден става доста резлива и затова, ако сметнете,че Ви е трудно да се справите бързо с 5 л. боза, може да приготвите половин или четвърт доза.

Накрая може да запазите 1 чаша от бозата (може да се съхранява дълго в хладилника без проблем), която да ви послужи като закваска за следващи партиди.

боза3

Advertisements

One thought on “Как да си направим домашна боза

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s