Меденки с лимец

Когато приготвям сладкиши за моите деца се стремя да бъдат максимално здравословни. Заменям бялата захар в рецептите с кафява или мед, а обикновеното брашно – с лимец или смес от други безглутенови зърна като нахут, елда, царевица и ориз. Разбира се не всички рецепти търпят такива импровизации, но меденките специално се получават добре.

Ето и необходимите продукти:

2 яйца

1/2 ч.ч. олио (ще е още по-добре, ако се замени с краве масло)

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.ч. мед (може и малко повече, ако искате да са по-сладки)

1 ч.л. канела

1/3 ч.л. кардамон

1/3 ч.л. джинджифил

настъргана кора от лимон или портокал

шепа смлени орехови ядки

брашно колкото поеме за меко тесто (аз използвах основно лимец и малко ръжено брашно, тъй като брашното от лимец не ми достигна)

По желание могат да се добавят и стафиди.

Замесва се меко тесто. Правят се топчета , които могат да се украсят с по една ядка – бадем или орех в средата и се слагат върху тавичка, покрита с хартия за печене.

Пека ги в слаба фурна (около 150 градуса), за да са по-здравословни, тъй като високата температура на печене води до образуване на канцерогенни вещества в храната (особено ако става въпрос за скорбялосъдържащи храни и месо).

По желание след изпичане могат да се украсят с натурален шоколад, разтопен на водна баня.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s