Как да си приготвим мехлем от невен (по рецепта на Мария Требен)

Мехлемът от невен е приготвян и използван още от времето на нашите баби за лечение на повърхностни и трудно заздравяващи рани, хемороиди и разширени вени. Мехлемът успешно лекува гъбички по краката, помага при стрии и целулит.

В книгата си ” Здраве от аптеката на Господ” билколечителката Мария Требен пише:

“При едно мое посещение в Мюлфилтер стопанката на дома ми показа покритите си с разширени вени крака. Набрах от градината невен и приготвих мехлема. Остатъците наложих веднага върху прасците (остатъците могат да се използуват четири до пет пъти). След това тя всеки ден намазвала ленена кърпа с мехлема (слоят дебел, колкото тъпата страна на ножа) и с нея увивала прасците си. Ще се чудите, като ви кажа. че четири седмици по-късно, когато жената ми дойде на гости в Грискирхен, разширените вени бяха изчезнали. Краката имаха отново гладка, хубава кожа.

Мехлемът помага много бързо и при възпаление на вените, незаздравяващи язви на разширени вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне. Мехлемът, а и остатъците, останали от приготвянето му, се използуват при гръдни язви, даже когато те имат злокачествен характер (рак на гърдата).
Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката. Много от изпратените ми писма потвърждават това и то при случаи, в които всички приложени преди това средства не са помогнали.”

Да си приготвим сами това чудодейно средство са ни нужни следните продукти:

4 препълнени шепи невен (листа, стъбла и цветове), брани при силно слънце (когато лечебната им сила е най-голяма), нарязани на дребно

500 г свинска мас (по възможност от домашно отглеждани животни)

невен

Приготовление:

Свинската мас се загрява на тиган като за пържене. В тази гореща мзанина се изсипва нарязаният невен, запържва се малко, разбърква се добре и се сваля от котлона.

невен1

Съдът се покрива и се оставя един ден да престои.

На следващия ден сместа се затопля, после се прецежда през тензух и се изсипва в чисти и сухи бурканчета.

Аз лично приготвих половин доза от мехлема и се получиха 2 малки бурканчета. Съхранявам го в хладилника.

невен2

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s