Как да си направим домашно сирене

В случай, че разполагате с домашно прясно мляко и решите да си направите истинско домашно сирене, ето как може да направите това:

Аз приготвям сиренето от 5 л. мляко, 5 с.л. кисело мляко и мая за сирене (продава се в Кауфланд заедно със сиренарско цедило).

Изсипете млякото в дълбока тенджера и го загрейте до 35 градуса.

(Тук е мястото да отворя една скоба:  аз приготвям сиренето от непастьоризирано мляко, тъй като суровото мляко съдържа ценни вещества, които се унищожават при загряването на млякото до висока температура. Едно от тези вещества е витамин К2, наречен от Уестън Прайс Активатор Х, който се явява отлична профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, рака, артрита, остеопорозата и редица други. А едни от най-ценните му качества са,че способства за изграждането на силна имунна система и реминерализация на зъбите.

Козето мляко може да се използва в сурово състояние, а полезните лактобацили в процеса на ферментацията унищожават евентуалните вредни патогенни микроорганизми. Но в случай, че не желаете да рискувате или млякото ви не е от сигурен източник, може предварително да го загреете до 80-90 градуса, а после бързо да го охладите до 35 градуса, като потопите тенджерата в ледена вода.)

Към загрятото до 35 градуса се добавя кисело мляко – по 1 лъжица на литър мляко, т.е. ако приготвяте сиренето от 5 л мляко, трябва да добавите 5 с.л. кисело мляко ( по възможност домашно квасено). Това се прави за подобряване вкуса на сиренето и добавяне на полезни лакто-бактерии в случай, че млякото е загрявано преди това до висока температура.

Следващата стъпка е да се добави маята за сирене – по 5 капки на литър мляко- разтворена в 1 супена лъжица хладка преварена вода. Млякото се разбърва добре и се оставя на топло място за 1 час.

%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b52

След час след като вече сиренината се е отделила от стените на съда, се нарязва на малки квадратчета с голям нож и се оставя да престои още 20 мин, след което се разбърква и престоява още 15 мин.

%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b51

След изминаването на това време, сиренината се прехвърля в тензух, за да се отцеди суроватката.

%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b54

%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b53

След отцеждане сиренината се загъва добре в тензуха и се притиска с тежест – първо по-лека, а след това по-тежка и се оставя така да се пресова 5-6 часа или за през нощта.

Готовото сирене може да се осоли и консумира прясно или да се остави да зрее 45 дни в салалмура приготвена от суроватка и сол (200 г сол на 1 л. суроватка) при температура 10-15 градуса.

%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b5

След продължителното зреене и ферментация моето сирене става твърдо и с шупли по средата и не се разпада дори след продължително изкисване във вода.

cirene

От суроватката,която ви е останала може да приготвите извара като я згреете на котлона и малко преди завиране (щом започне да се надига пяна нагоре) спрете котлона. (В никакъв случай не трябва да се ставя да заври!) Така престоява на котлона 20тина минути, след което изварата, образувала се на повърхността, се отделя с решетъчна лъжица.

Получава се лека, въздушна и пухкава извара.

Суроватката, останала след отделянето на изварата може да се използва при приготвяне на супи, палачинки и други тестени изделия.

Advertisements

2 thoughts on “Как да си направим домашно сирене

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s