Качамачени бонбони

Преди време ме бяха почерпили с бонбони, направени от грис. Тъй като се стремя да избягвам глутена, така и не ги пробвах, но идеята ми допадна и реших да си измисля безглутенов вариант, с който може да се подсладите дори по време на пости.

Получи се вкусна импровизация:-)

Ето и необходимите продукти:

1 ч.ч. царевичен грис

7-8 с.л. кафява тръстикова захар (или повече според вкуса ви)*

100 г бадеми

2 с.л. семена от чия

1 с.л. какао

1 с.л. брашно от рожков

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. джинджифил на прах

шепа стафиди

няколко капки ванилова есенция

3 с.л. кокосово масло

кокосови стърготини за уплътняване на сместа (ако е необходимо) и за овалване

Приготовление:

Царевичният грис се залива с гореща вода в съотношение 1:2 и се вари  до сгъстяване**. Докато е още топъл се добавят захарта и кокосовото масло.Бадемите се смилат с блендер и се прибавят към сместа, заедно с всички останали продукти. Всичко се омесва добре и ако има нужда се добавят кокосови стърготини за уплътняване на сместа.

С ръце се оформят топчета, които се овалват в кокосови стърготини. За овалване могат да се използват и смлени ядки или семена. Всичко зависи от вашата фантазия и предпочитания.

Да ви е сладко!:-))

%d1%86%d0%b1

 

*Предполагам, че кафявата захар може да се замени с мед, но тъй като преди ми се е случвало качамак, подсладен с мед, да се разводни при престоя си в хладилника, не посмях да рискувам. Но следващия път ще опитам.

**Тъй като ядките и зърнените храни е добре да се консумират накиснати, за да се неутрализират ензимните инхибитори и фитиновата киселина, от предната вечер накиснах бадемите във вода, а царевичния грис залях с 2 ч.ч. топла вода и добавих 1 ч.л. домашен ябълков оцет (които на сутринта изцедих, доколкото е възможно).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s