Безглутенови кошнички със спанак и яйце

Необходими продукти (за около 6 бр.):

1 яйце

50 г краве масло

1 ч.л. сода

1/2 ч.л. хималайска сол

брашно от нахут (може да се използват и всякакви други безглутенови брашна – елда, ориз, царевица)

Приготовление:

Яйцето се разбива. Към него се добавя разтопеното краве масло, солта и содата. Малко по малко се прибавя и брашното от нахут. Замесва се средно твърдо тесто. Взема се малко топче от тестото и се разстила по дъното и стените на формичка за мъфини.

Кошничките се пекат около 15-20 мин, след което се добавя плънка по желание и се допичат до готовност .

Аз приготвих 2 варианта – първия със задушен спанак и едно цяло яйце отгоре (най – добре е да се използва падпадъче яйце, защото кокошето идва по-голямо от колкото трябва:-), а втория – с плънка от яйце, сирене и кашкавал. Друг възможен вариант, за който се сещам е яйце с бекон.

Кошничките могат да се изпекат до зачервяване и без плънка, а после да се добави плънка от извара със зелени подправки или крема сирене.

Могат да се приготвят и кошнички със сладък пълнеж като в този случай хималайската сол в съставките за тестото може да се пропусне и да се замени с малко кафява захар, петмез или мед. Варианти за пълнежа – мус от печена тиква с мед и орехи, пасиран банан с извара и боровинки, пасирано авокадо с мед и боровинки и т. н.

Както се казва в една реклама: “Изпълни с въображение”:-)

%d0%ba%d0%be%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s